badenszki erika - dr. ócsai józsef

Váljak, vagy maradjak?

Az évtizedek alatt folyamatosan hallgatva a hozzánk fordulók történeteit, felfigyeltünk arra, hogy minden emberi sors egyedi a maga nemében, de ugyanakkor sok hasonlóságot is rejt magában. Így jött a gondolat, hogy tíz történeten átkalauzolva a kedves olvasót, segítsünk neki abban, hogy fedezzen hasonlóságokat a saját történetével s ez segítsen neki megfelelő döntést hozni a folytatásról. Ha menthető, akkor javítsuk meg, de ha nem javítható, akkor zárjuk le kellő méltósággal és a tapasztalatokból tanulva induljunk el egy derűsebb jövő felé.

TOVÁBB

Badenszki Erika – Dr. Ócsai József

Váljak, vagy maradjak?

A könyv nem csak azoknak szól, akik a váláson gondolkodnak, mint lehetséges megoldáson, hanem azoknak is, akik javítani szeretnének a kapcsolatukon, vagy esetleg szeretnék megmenteni és stabilabb alapokra építeni.
Ha már elváltál és a következő választás során nem szeretnél ugyanabba a cipőbe lépni, akkor érdemes kicsit elmélyülni a témában.
10 + 1 történeten keresztül kalauzoljuk az olvasót tanulságos élettörténeteken keresztül, amik rávilágítanak a saját elakadásainkra is. Kellemesebb más hibájából tanulni, mint a sajátunkból.

„Az idő majd megoldja… Az idő valóban sok mindenre jó, esetenként meg is old dolgokat, de biztosan nem a párkapcsolati problémákat.

Amikor elkezdtük a történeteket összeválogatni és könyvalakba formálni, akkor az volt az egyik célunk, hogy minél több fajta élettörténetet mutassunk be azok tanulságaival együtt, mert jobb más példájából tanulni, mint a saját bőrünkön.”

„Ahogy egyre mélyebbre ástunk az emberi sorsokban, rájöttünk, hogy nincs egyszerű és hétköznapi történet. Valahol mindegyik más, nincs sablon hozzá. Ha elég mélyre megyünk, akkor az öröm és a boldogság mellett mindenütt ott van a tragédia, a félelem, a veszteség, a düh és a bánat. Persze nem mindegy, hogy melyik oldalt domborítjuk ki jobban vagy hogyan éli meg az ember az adott történetet. Ami az egyik számára katasztrófa, az a másik számára megkönnyebbülés is lehet.”

„Mindig is vágytam arra, hogy alkossak valami maradandót. Mégis éveken át toltam magam előtt a könyvírás gondolatát. Mindig volt jó kifogásom, hogy éppen miért nem alkalmas az időpont. Kibúvót könnyű találni. Pont így vagyunk ezzel a kapcsolatainkban is. Érezzük, hogy valami nincs rendben, de nem teszünk a változásért, azért, hogy jobb lehessen. Más esetben pedig annyira el vagyunk merülve a hétköznapokban, hogy derült égből csap le a villám: VÉGE, nem bírom tovább! – mondja a másik fél.
Az idő nem vár. Visszafordíthatatlanul telik. Amit ma nem teszünk meg, az holnap már csak egy múltba veszett lehetőség. Gyűjtöm a tapasztalatokat, tanulok, olvasok, és arra várok, hogy egyszer majd megjön az önbizalmam ahhoz, hogy megosszam a gondolataimat. Várok, várok, várok, de nem jön a pillanat…
Lépni kell! A korlátokat, amelyek bennünk vannak, csak mi tudjuk átlépni. Tudatosan! Ezt senki nem teszi meg helyettünk, mint ahogy a kapcsolatainkat sem mentheti meg helyettünk senki. De a reménytelennek látszó helyzeteket sem oldhatja meg senki más.

Mindig csodálattal tölt el, amikor a kérdéseire választ kereső arcán és mondataiban megjelenik a csodálkozás és annak az öröme, amikor elkezdi felfedezni az összefüggéseket az életében. Ha már látjuk az elakadásainkat, akkor könnyebb megoldást találni, mint amikor vakon tapogatózunk.”

Badenszki Erika

„Több mint 20 éve folytatok ügyvédi gyakorlatot és közel 10 éve foglalkozom családjoggal, azon belül is elsősorban válóperekkel. Már az elejétől világos volt számomra, s a későbbi gyakorlat csak megerősített abban, hogy egészen más módon kell foglalkozni az ilyen problémával jelentkező ügyfelekkel. Itt ugyanis meghatározó szerepet játszanak az érzelmek, amelyek nem mindig az ésszerű és jogszerű megoldások irányába sodorják a feleket. A munkám során mindig azt tartottam szem előtt, hogy olyan megoldást kell találnunk, amely a lehető legkevesebb stresszt és megterhelést okozza a feleknek, s ha vannak, akkor a kiskorú gyermekeiknek is. Ez sokszor több munkát, megbeszélést és megoldáskeresést jelent, de vallom, hogy mindig megéri figyelemmel lenni az emberi oldalra is.

A legtöbb esetben, aki megjelent nálam, az már eldöntötte magában, hogy vége a kapcsolatának, lépni kell, s azért jött, hogy a válás részleteiről érdeklődjön. Aztán a beszélgetések során derült ki az, hogy lehet, nem is eszik olyan forrón a kását, s talán van még remény…

A hangsúlyt tehát arra kell helyezni, hogy először derítsük fel, mely okok vezettek a kapcsolat megromlásához, majd vizsgáljuk meg közösen, hogy lehet-e még remény a kapcsolat helyreállítására. Ez az a pont, ahová eljutva aztán meghatározzuk, hogy milyen segítségre van szüksége a hozzánk fordulóknak. Javítsunk vagy bontsunk?”

Dr. Ócsai József

RÖVID TÖRTÉNET A KÖNYVBŐL

Parizer a hűtőben

Állok a hűtő előtt és nézem a polcokat. Egyetlen hűtő van a lakásban. A két alsó polcról szabadon választhatok, de a felső kettő tiltott terület, ahhoz én nem nyúlhatok. Szigorúan tilos! Azt az apámnak ítélte a bíróság. Ott csak az ő dolgai lehetnek. Apámé a lakás, amiben lakunk, anyám pedig megkapott minket, gyerekeket. Mindenről lemondott, csakhogy nála lehessünk. A válás kimondása után azonban semmi nem változott látványosan. Összességében annyi, hogy a 67 négyzetméteres lakásban megjelentek a tiltott zónák, ahova mi nem léphetünk be. Ezek apám felségterületei. Elköltözni nem tudunk, mert nincs miből és hová. Így maradtunk egy fedél alatt. Apám mégis csak rendes, mert nem tett bennünket az utcára.

Állok a hűtő előtt és összefut a nyál a számban: sonka! De a tiltott zónában van. Imádom, de drága, anyámnak nem telik rá. Eljátszom a gondolattal: mi lenne, ha ennék belőle? Nem merek. Akkor apám dühös lesz. Nem szeretném, ha megint veszekednének anyámmal. Nem szeretném, ha el kellene költöznünk. Így hát marad a parizer. Pedig azt már unom, mindig az van. De legalább nekünk van.

A suliban az egyik osztálytársamnak elváltak a szülei és ők nem tudtak egy fedél alatt maradni, így mindenki ment a maga dolgára, a gyerekek pedig a nevelőintézetbe. Nekik sokkal rosszabb.

Nekünk van fedél a fejünk felett és parizer a hűtőben. Mégiscsak jó dolgunk van, csak a szabályokat kell betartani. A szabályok fontos dolgok. Fontosabbak, mint mi.

A könyv itt rendelhető meg

Kapcsolat

MOHA Ház – 1143 BUDAPEST, Gizella út 42.-44. 
+1 555 0394 848
valtsnezopontot@valtsnezopontot.hu